_
_
_
_
_
Libros en catalán
Gianluca Battista

Cinc llibres per alimentar aquest Sant Jordi

La història d’un xef que va fugir de les estrelles, la d’un escriptor costumista del segle XIX, un llibre molt complet sobre nutrició, un de receptes dedicat a les sopes o un títol pensat per a les dones

Mar Rocabert Maltas

Els dies previs de Sant Jordi tot són recomanacions, intents de posar una mica de seny entre tanta rauxa de publicacions. Des d’aquí també volem ficar cullerada i recomanar-vos alguns títols que s’han publicat darrerament sobre gastronomia o històries al voltant de la cuina. Hi trobareu el relat d’un xef que va fugir de les estrelles, les anotacions d’un escriptor costumista del segle XIX, un llibre molt complet sobre nutrició, un de receptes dedicat a les santes sopes o un títol pensat per a les dones i el seu cicle menstrual.

No soc un dels vostres, de Marc Casanovas

‘No soc un dels vostres’ porta un subtítol tan llarg com Àlex Montiel: Un cuiner a contracorrent. Un restaurant icònic. I la gran mentida dels xefs superestrella. El periodista gastronòmic Marc Casanovas explica la trajectòria d’aquest cuiner que podria estar jugant a la lliga dels restaurants estrellats però va decidir posar el fre de ma. Seguir al sector, però amb altres utensilis, que el van portar a obrir el local de pinchos La cuchara de San Telmo, a Sant Sebastià, que no té el beneplàcit de Michelin però sí una galàxia sencera de fidels clients. Sovint només es relata l’èpica dels que han arribat a triomfar de manera canònica, i en aquesta professió és a través de les estrelles. Però la trajectòria de Montiel també pot ser una victòria des d’altres perspectives. Va començar a cuinar molt jove al restaurant de la seva mare, L’Aram, al carrer Aragó, un lloc ara mitificat pels que el van tastar. Durant set anys, el seu nom va circular pels cercles gastronòmics, en una Barcelona preolímpica amb la cuina d’avantguarda a punt d’esclatar. Casanovas fa una radiografia de la restauració sense obviar les parts més fosques dels anys bojos i daurats de la cuina d’avantguarda barcelonina. Hi surten noms ben coneguts, com Pierre Gagnaire, Ferran Adrià, Sergi Arola o Martín Berasategui.

No soc un dels vostres, de Marc Casanovas

No soc un dels vostres

Marc Casanovas
AraLlibres
290 pàgines. 22,32 euros @11,39

Un plat d’escudella, de Joan de Déu Domenech

Emili Vilanova és considerat un escriptor representatiu de la literatura costumista. I quin costum repetim més que el de menjar? Joan de Déu Domènech, que té uns quants titols dedicats a la gastronomia, recupera la Barcelona d’Emili Vilanova amb un llibre que reviu les maneres i costums del segle XIX, a través dels textos que aquest cronista va deixar. Aquí s’explica com es menjava i on es comprava a la Barcelona d’abans. Les tavernes eren un comerç de primera necessitat, on s’hi anava a omplir l’ampolla o el porró, però no hi havia ni taules ni cadires per prendre-ho allà. Els cafès eren locals sumptuosos i espectaculars, molt més confortables que els pisets on es vivia, i ja existien els reservats per als clients selectes. El 1868, n’hi havia 65 registrats a la ciutat. Les fondes eren els menjadors per a molts treballadors. Les de les classes populars rebien el nom de fondes de sisos, pel preu que tenia el plat, i el més habitual era el d’escudella. Totes aquestes curiositats s’expliquen en aquest llibre que retrata l’època en què la Rambla era l’epicentre de la ciutat.

Un plat d'escudella, de Joan de Déu Domènech

Un plat d'escudella

Joan de Déu Domènech
L'Avenç
181 pàgines. 17 euros

Sopes, d’Ada Parellada

La cuinera Ada Parellada, que celebra els 30 anys del seu restaurant, Semproniana, a Barcelona, és l’autora d’aquest llibre amb una cinquantena de receptes de sopes. Com explica a l’inici, les sopes, habituals en les llars catalanes a l’hora de sopar, són reconfortants per al cos i ens evoquen records, sovint vinculats a la infància i la família. Són plats d’aprofitament i sostenibles, i se’n poden fer de tants ingredients com tinguem a mà. A més, les sopes es fan soles, i mentre bullen, els que cuinen es podem dedicar a d’altres coses. Però improvisar del tot no sempre resulta encertat, així que amb aquesta guia assegurareu que les sopes quedin ben bones i se les mengin totes. N’hi ha de fredes i calentes, de casolanes i d’altres cuiners, i no hi falten quatre brous bàsics, útils per improvisar una sopa o com a base de tota mena de guisats, arrossos, fideus i rostits. Un llibre bàsic per salvar els sopars amb molt de gust.

Sopes, d'Ada Parellada

Sopes

Ada Parellada
Rosa dels Vents
254 pàgines. 21,90 euros

El gran llibre de la nutrició, d’Abel Mariné i Imma Amadeo

Si teniu ganes de documentar-vos bé sobre l’alimentació i la nutrició, aquesta guia és per a vosaltres. Tot i que el seu volum pugui espantar, està plena d’explicacions pràctiques i perfectamnet comprensibles per al públic general sobre què amaga una peça de fruita, un tall de carn o un pot de llegums. El catedràtic de Nutrició i Bromatologia Abel Mariné escriu a quatre mans amb la periodista Imma Amadeo per fer entendre les bondats d’una bona alimentació. Està dividit en capítols que agrupen grups d’aliments, begudes, condiments i espècies, additius, i també les tècniques de conservació, i tots ells acaben amb consells aplicables al dia a dia. Quants ous podem menjar a la setmana? Quin és el millor oli per fregir? La poma cuita té el mateix valor nutricional que la poma fresca? Les respostes les trobareu en aquesta enciclopèdia dels aliments, ben anomenada El gran llibre de la nutrició.

El gran llibre de la nutrició, d'Abel Mariné i Imma Amadeo

El gran llibre de la nutrició

Abel Mariné i Imma Amadeo
Comanegra
712 pàgines. 29,50 euros.

Deliciosament cícliques, de Gina Estapé

Les dones són cícliques des de l’inici del seu temps. Però poca importància se li havia donat a aquesta condició fins fa ben poc i hi ha molt poca educació en aquest sentit. De fet, tant se les ha menystingut que fins i tot en els assajos clínics s’ha generalitzat l’ús de cossos masculins. Per això cal celebrar qualsevol llibre que posi en valor un dels principals diferenciadors del sexe femení, la menstruació i el caràcter fluctuant de les seves hormones, que provoquen canvis tant metabòlics com immunològics, emocionals i del sistema nerviós. La nutricionista Gina Estapé explica com funciona el cos femení, com és possible adapatar l’alimentació a les diferents fases menstruals i quins nutrients són claus en cada moment per maximitzar el benestar. Aquí trobareu claus d’alimentació en relació al cicle menstrual i receptes ideals per a cada fase.

'Deliciosament cícliques', de Gina Estapé

Deliciosament cícliques

Gina Estapé
Columna
18e pàgines. 19,95 euros







Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_