_
_
_
_
_
Aalta Botica
La botiga gourmet Aalta Botica, a Barcelona.

Cinc noves botigues gurmet de Barcelona que cal tenir a l’agenda

Locals especialitzats en productes exclusius com Aalta botica, Celler Jordana, Maison Aime i Rooftopsmokehouse se sumen a la renovació de colmados de tota la vida com Murria

Mar Rocabert Maltas

La paraula gurmet s’ha apoderat de la gastronomia. Qui vol menjar productes que surten a raig d’una fàbrica quan hi ha aliments fets de forma artesanal per petits productors que tenen com a últim objectiu oferir un aliment de màxima qualitat? La fantasia de menjar així de bé és possibe gràcies a les botigues gurmet, que s’encarreguen de voltar i seleccionar petits productors que ofereixen delícies que alimenten també l’ànim. En els últims temps, a més d’haver remuntat la restauració, també han obert unes quantes botigues de productes exclusius que volen arribar a aquells clients que fan de l’alimentació tot un acte de celebració. Alguns d’ells, com Aalta botica, Celler Jordana o el renovat colmado Murria ho fan sumant un espai de degustació a la venda i d’altres com Maison Aime o Rooftopsmokehouse tirant d’especialització, en el primer cas per geografia, la francesa, i en el segon per tècnica, el fum.

Aalta botica

El nom d’aquesta botiga, que va obrir fa cinc mesos, és tota una declaració d’intencions. A Aalta botica volen que hi trobis remeis gastronòmics per recuperar-te de qualsevol aflicció. I si no en tens cap, que surtis més content i de bon humor del que hi has entrat, perquè no hi ha res que reconforti més que omplir la panxa de coses bones. “La intenció és que surtis d’aquí més bé de com has entrat”, emfatitza Patricia Amor, propietària juntament amb la seva parella, Riccardo Ferrari, que es confessen viatgers i sibarites. Els seus remeis són una acurada selecció de productes d’aquí i d’allà, que comparteixen la seva filosofia de vida: són bons, bonics i amb una història personal darrere. Això és el que vol transmetre la botiga i es percep només posant-hi un peu. Les llargues taules o barres d’ònix que hi ha a l’entrada conviden a passar-hi una bona estona, admirant tots els productes que s’enfilen de forma ordenada i clara per les parets, guardats en uns envasos d’aquells que no es poden llençar per preciosos. Està oberta des de les 8:30 h i fins a les 22:30 h i en qualsevol moment hi pots prendre alguna cosa, des d’un cafè de Puchero amb brioxieria de L’Atelier fins a un aperitiu amb vermut Natur del Priorat i unes olives kalamata o gordal de Saragossa. Tot el que s’hi pot degustar també es pot comprar. Només tenen una planxa, un forn i un microones però aconsegueixen plats saborosos com un bikini trufat amb un pernil dolç ibèric d’Andrea Casalaba, un entrepà de pastrami de Rooftopsmokehouse o un pop d’El Viejo Pescador que se serveix amb una de les seves cremes de favetes. És un paradís del producte, on hi trobareu delicadeses com la sobrassada ibèrica Maldonado, el salmó fumat Upstream, les codornius desossades de La Alacena, les pastes a l’ou Pietro Massi o els gelats de Rubén Álvarez, per posar alguns exemples. Carrer Enric Granados, 114, Barcelona.

L'espai de degustació d'Aalta botica, a Barcelona.
L'espai de degustació d'Aalta botica, a Barcelona.

Maison Aime

Entrar en aquesta botiga és endinsar-se en un selecte món de de productes francesos, la majoria dels quals no trobareu en cap altra botiga de Barcelona. Mélanie André, dissenyadora de moda, i Richard Vidal, expert en comerç internacional, establerts a Barcelona des del 2014, van obrir aquesta botiga fa un any i mig moguts per la seva passió pels productes artesans del seu país. Excel·lència, exclusivitat, originalitat, qualitat i artesania són els principals valors que busquen cada vegada que seleccionen una nova marca perquè formi part del seu univers, on tot es cuida al detall, tant en la presentació com en l’atenció al client. En una botiga àmplia, immaculada i moderna, hi ha més de quaranta referències de vins i xampanys, uns 45 tipus de formatges i més de 60 patés, entre els quals el rei de la casa és el paté en croûte de porc. Un dels que tenen està elaborat per una parella que té una granja de 100 porcs negres a Bascònia. I aquestes són les històries que els agrada explicar, la feina i passió que hi ha darrere de cada producte, totalment artesanal i a petita escala. Una de les novetats de Maison Aime és el bar à fromage, un servei de catèring de formatges amb una presentació de pel·lícula que munten per a esdeveniments privats. En aquest local, situat al tranquil carrer Major de Sarrià, també hi ha altres productes com conserves, dolços, tes o fins i tot parament de la llar. Els bons productes encara ho són més quan van acompanyats d’una bona taula, amb estovalles de fil i plats de ceràmica. Carrer Major de Sarrià, 63, Barcelona.

Colmado Murria

Joan Murria segueix darerre del mostrador del colmado Murria, però diu que cada vegada hi és una mica menys perquè als seus 73 anys té ganes de divertir-se. Per això, s’ha buscat un soci amb qui han renovat aquest colmado familiar de l’Eixample per afegir-li un espai de degustació i donar continuïtat al negoci. Així, ara, a més de trobar productes d’alta qualitat que en Joan ha seleccionat viatjant per tot arreu i sense perdre mai la curiositat per descobrir sabors autèntics, també podeu parar-hi a fer un mos o a gaudir de tot un menú degustació per a sibarites. La cuina va a càrrec de Jordi Vila, d’Alkimia, i cada dia tenen una vintena de plats que us podeu emportar o tastar allà mateix, en unes taules i una barra, mentre la mirada se’n va cap als prestatges atapeïts de delícies noves per tastar. En Joan explica que els valors de la casa a l’hora de seleccionar els productes són quilòmetre zero, que no tinguin additius i conservants i el respecte pels productors. Si voleu fer el menú complet ho podeu fer en un petit menjador que ocupar l’antiga rebotiga. De les lleixes de fusta de tota la vida, en Joan mostra alguns dels productes que hi podeu comprar com la sobrassada de porc faixat, elaborada per J.J, Carreras a Menorca; els formatges de llet crua Roques Blanques, Sant Igansi o Sotabosc, tots catalans; les avellanes de La Trencadora, del Baix Camp, que també elaboren una “nocilla” catalana; o la xocolata francesa Cluziel o la catalana Barcelona Internacional Company, que fan al Museu de la Xocolata. No oblideu que cal reservar, el lloc és petit i hi ha demanda. Carrer Roger de Llúria, 85, Barcelona.

Celler Jordana

El Celler Jordana ha arribat a Barcelona des d’Alella. Originàriament era una botiga de vi a doll, oberta el 1957, però fa deu anys va fer un gir exitós reconvertint-se en una botiga de producte d’alta qualitat i degustació, a càrrec de Manel Pujol. Aquesta bona marxa els ha fet saltar ara al barri de Sant Antoni, on han replicat la fórmula. Botiga gourmet amb una oferta de més de 200 referències de vins on destaca la D.O. Alella, sent probablement la botiga amb més oferta d’aquesta denominació, amb ampolles d’Alella Vinícola, Alta Alella, Can Matons, Raventós d’Alella, Bouquet d’Alella o Testuán, per nombrar-ne algunes. A l’oferta líquida se suma una cuina d’ensamblatge per provar allà mateix totes les sorpreses que la casa pot oferir. Ibèrics, com Joselito 5 Jotas o Maldonado; conserves premium de marques com La Brújula, La Catedral, Los Peperetes o Lafuente o formatges afinats de productors nacionals i de fora són els plats principals d’aquest espai. Allà mateix us els combinaran creant tartars, coques i delícies per acompanyar els vins, com el bikini trufat de mortadela italiana, la coca d’escalivada de Can Bec amb foie gras mi-cuit de Roigé o la coca de formatge comté, bolets de La Catedral i cansalada Maldonado. Pujol no dubta en recomanar els vins d’Alella. Per exemple, un plat de pernil ibèric Joselito Cinco Jotas amb un Legítim 1976 del Celler Marfil és una “experiència inoblidable”, diu el propietari, que vol portar a la capital la seva passió pel vi d’Alella, sovint encara desconegut. Carrer Floridablanca, 88, Barcelona.

Productes d'aperitiu del Celler Jordana, a Barcelona.
Productes d'aperitiu del Celler Jordana, a Barcelona.

Rooftopsmokehouse

Veneren el fum i s’hi han especialitzat. El que un dia va ser una fórmula de conservació dels aliments, aquí s’ha convertit en una tècnica que han anat pulint fins a aconseguir aliments fumats d’altíssima qualitat, que demanden restaurants estrellats com Disfrutar, Àbac o Lasarte. També venen els seus poductes a una pastisseria com L’Atelier o una cocteleria com Paradiso. Parlem de productes que per les seves mans treuen tot l’alè al fum, impregnant la vianda d’aquest característic toc sense abrasar-lo. Buster Turner explica que tenen un obrador d’I+D de fumats on s’aventuren a provar cada dia coses noves. Així fan delícies a demanda i també tenen una botiga en línia amb una trentena de productes, com el pastrami, el bacó, el salmó, el magret d’ànec, les patates, la mantega, la truita, l’ànguila o l’oli d’oliva. A més, també elaboren fermentats com kimchi, xucrut o piparres. Si bé la botiga en línia fa temps que funciona, la novetat és que ben aviat obriran una botiga al costat de l’obrador, que està dins de la Fàbrica Lehman, un espai on poder trobar tot el que hi ha al web i algunes coses extres. Turner explica que busquen la qualitat en tot, començant pel producte original amb el qual treballen i acabant per la combustió de llenya, que es fa amb fusta assecada durant més de dos anys, per aconseguir que el procés de fumat sigui òptim. Per començar a descobrir-los, Buster recomana comprar quatre productes i preparar-se un entrepà a casa. Primer necessitareu la mantega fumada per untar les llesques de Pa de Kilo que podreu trobar a la seva botiga, i després hi afegiu el pastrami fumat i el formatge cheddar també fumat. I queixalada! Carrer Consell de Cent, 159, Barcelona.


Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_