_
_
_
_
_

Dos restaurants de Barcelona que es posen de llarg pels seus 15 i 18 anys

Enoteca, de Paco Pérez, ofereix un menú especial amb les millors receptes de la seva història, mentre que San Telmo creix ampliant l’aforament amb el local del costat

Espardenyes i eriçons sobre un romesco marí, un plat d'Enoteca.
Espardenyes i eriçons sobre un romesco marí, un plat d'Enoteca.
Mar Rocabert Maltas

Ens agrada anunciar les estrenes amb bombo i platerets. Sempre hi ha lloc per a les novetats, sobretot en restauració. Però el temps passa i, entre molts restaurants que tanquen (les estadístiques diuen que sobreviuen una mitjana de tres anys), també n’hi ha d’altres que resisteixen els embats de la vida i segueixen obrint cada dia. A més de factors que no es poden preveure, també n’hi ha molts que sí, com un bon pla de negoci, treball perserverant i fer feliços els clients, el més important. És el cas de dos restaurants, molt diferents entre si, que s’han posat de llarg aquest any. L’alta gastronomia d’Enoteca, de Paco Pérez, compleix 15 anys amb un menú especial que revisita els seus clàssics, mentre que San Telmo, d’Isidro Marqués, arriba a la majoria d’edat perdent el preludi de cafè perquè ara ofereix molt més, amb una carta que varia segons l’hora del dia, i amplia l’aforament amb el local del costat.

Enoteca, 15 anys de la mar d’amunt a Barcelona

Paco Pérez recorda que va ser un gran repte fa 15 anys sortir del Miramar, en el petit municipi de Llançà, per anar a un gran hotel de Barcelona a defensar la cuina catalana contemporània. Però el va superar i amb nota fins a aconseguir dues estrelles Michelin. En un principi els clients eren sobretot els de l’hotel Arts però poc a poc es va anar fent un nom a la ciutat i s’ha convertit en una referència d’alçada per a clients de Barcelona i de fora, amb un menjador elegant on es combina el blanc immaculat d’estovalles i parets amb la calidesa de la fusta del terra i les cadires. Una il·luminació càlida dona caliu a l’ambient.

La sala del restaurant Enoteca, a l'Hotel Arts de Barcelona.
La sala del restaurant Enoteca, a l'Hotel Arts de Barcelona.

Amb tota l’essència de la seva cuina de la mar d’Amunt, però la mirada posada en el que demana el client més cosmopolita, el xef ha convertit Enoteca en un lloc sofisticat i elegant tant pel tracte com per l’exquisidesa de les viandes que arriben a taula. Per celebrar els 15 anys ha creat un menú especial (220 euros) on es poden recordar o descobrir els seus plats icònics, que s’alimenten sobretot de la mar, amb creacions com les espardenyes i els eriçons sobre un romesco marí; l’arròs de garoines i tòfona negra; el llamàntol amb carxofes, chili i mantega d’herbes o el llenguado d’hivern amb bolets i festucs.

El menú d’aniversari no serà sempre igual, sinó que anirà canviant segons l’estacionalitat, igual que ho fa tot l’any la seva cuina. “El mar és el que veiem cada dia quan ens aixequem”, ensalça en Paco per explicar que tingui tan protagonisme. I en valora tots els productes, des dels més codiciats, com les mencionades espardenyes -un dels seus productes de capçalera-, fins a d’altres més humils com els musclos o les algues. És habitual trobar en els seus plats el codium. Quan arribi la temporada de pèsols, favetes o porros també tornaran les receptes amb aquests productes de l’horta.

A més del menú especial de l’aniversari, cada diumenge es pot gaudir d’un menú més assequible que porta per títol ‘L’arròs del Paco’ (120 euros) . És una proposta que va començar després del confinament per convidar la gent a sortir de casa, però va tenir tant d’èxit que s’ha quedat a l’Enoteca com un pla especial per aquest dia de festa. Es tracta d’un menú que comença amb diferents entrants, com el bou de mar amb xampinyó o un bosc de bolets en escabetx, i després sempre hi ha un plat principal d’arròs segons temporada. Ara és d’ou de reig amb escamarlans de costa, però aviat ja es canviarà per oferir el seu clàssic de garoina amb tòfona. S’acaba la festa amb un crumble d’albercocs i petit fours. Tot això davant del mar. No és el d’amunt, però també és blau i immens.

Enoteca, Barcelona

Enoteca

Hotel Arts, Barcelona
Carrer de la Marina, 19
enotecapacoperez.com
Preu menú 15 anys: 220 euros
Preu menú L'arròs del Paco: 120 euros

San Telmo, el barri argentí de moda a la ciutat

Amb una filosofia, menjar i públic molt diferent, el San Telmo compleix 18 anys en plena forma. Va ser després d’un viatge a l’Argentina que el seu propietari, Isidro Marqués, va posar el nom de Cafè San Telmo a un bar que va obrir just al final del carrer Buenos Aires, quan es troba amb la Diagonal, en honor a aquell modern barri de la ciutat portenya que l’havia fascinat. De fet, el seu nou projecte -ja tenia el Tantarantana- recordava molt a l’estil que havia trobat en aquell barri de botigues i bars oberts a tothora que inspiraven un ambient festiu.

Ben aviat es va convertir en un lloc de trobada per fer copes quan en aquella zona de la Diagonal només hi havia un altre lloc per quedar, el Berlin. Ara tota la zona gaudeix de molt més bullici i locals, però el San Telmo segueix sent un dels preferits dels barcelonins. Aprofitant que l’hamburgueseria del costat va tancar, Marqués va agafar el local i ha ampliat el San Telmo fins a aconseguir un restaurant de 400 metres quadrats. Allà on s’acabava el local, ara hi ha una gran obertura, amb un pis de dalt visible a través d’un gran vidre que resguarda un nou menjador i un reservat per a 12 persones

San Telmo, Barcelona

Aquesta ampliació ha donat més metres a la cuina, des d’on surten plats per a qualsevol hora del dia, amb la intenció de ser un lloc assequible de preu sense minvar la qualitat. Al San Telmo s’hi pot esmorzar un entrepà de tota la vida, amb el seu pà sucat amb tomàquet i embotits, fet al moment. Però també s’hi poden picar unes tapes a mig matí o mitja tarda fent una cervesa o un còctel, i hi ha dues cartes diferenciades per a l’hora de dinar i per sopar.

La del migdia està més pensada per als clients d’oficines i passejants de la zona, amb plats clàssics com l’arròs a la cubana, els macarrons de l’àvia o la milanesa amb ou pochè. Al vespre, la carta inclou coses per picar com les albergínies fregides, les aletes de pollastre o les anxoves amb mantega fumada, i plats per compartir com el costellar de porc amb salsa Hoisin, l’entrecot amb salsa cafè París o el pollastró a baixa temperatura amb ceba confitada i panses. És un lloc per trobar-se a qualsevol hora que pot anar bé a gairebé tothom.

El Grup San Telmo té sis restaurants a la ciutat. A més dels dos citats, és el propietari del Canalla, Bistró Mató, Palosanto i el Cafè de l’Acadèmia, un clàssic del Gòtic que s’està reformant i obrirà properament.

San Telmo, Barcelona

San Telmo

Carrer Buenos Aires, 60
934391709
gruposantelmo.com
Preu mitjà: 35 euros

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_