_
_
_
_
_
Gelat de mantega
Gelat de mantega, anxova i crostons de la gelateria Paral·lelo, a Barcelona.

Cinc gelats salats i de combinacions sorprenents a Barcelona

Les gelateries cada vegada arrisquen més amb combinacions trencadores o ingredients més habituals en àpats de migdia o vespre

Mar Rocabert Maltas

Els gelats són els dolços més buscats de l’estiu i l’obertura de noves gelateries a Barcelona és proporcional al desig que desperten. Si durant una època la tendència era gelar aquells pastissos i galetes que es mengen tot l’any, com el tiramisú, el cheesecake o l’oreo, ara les gelateries escalen uns graus més en risc per oferir sabors que fins ara reservàvem a altres àpats. Les anxoves, l’alvocat o les flors s’han convertit en ingredients per als gelaters, que cada vegada aposten més per les receptes d’autor. Us en recomanem alguns, que poden semblar una bogeria però tenen la seva gràcia.

Gelat d’anxova i mantega amb crostons (Paral·lelo)

Els gelats de Paral·lelo també es poden comprar pel seu web.
Els gelats de Paral·lelo també es poden comprar pel seu web.

Paral·lelo és una de les gelateries que convoca més cues de Barcelona. El seu establiment del carrer Sèneca s’identifica de lluny per la gent que s’espera al carrer. Ara acaben d’obrir una segona gelateria a Ausiàs Marc, a tocar del passeig Sant Joan. Fa un mes que ofereixen un curiós gelat que anomenen Merenda all’italiana, un nom que vol ser un record del passat. Allà els berenars típics d’abans eren a base de pa amb mantega i anxoves i en aquest sabor s’han inspirat per a un mos gelat i salat. Abans d’afegir-hi l’anxova, ja es van inventar el gelat de mantega torrada. Vista la bona acollida han anat una mica més enllà en l’exploració dels sabors salats i hi han afegit l’anxova del Cantàbric, explica Marco, un dels propietaris. Especialistes en mescles poc convencionals, aquí també hi trobareu un gelat de parmesà amb prunes, un de meló amb menta, i d’altres més classics com el d’avellana, amb les avellanes de Reus, o el de festuc, amb els festucs de Lleida. Els tres porpietaris, Marco, Matteo i Francesco, són italians però aposten per la proximitat. Els semblen molt bons els fruits secs d’aquí i així es diferencien d’altres gelateries que fan gala de tenir festuc de Bronte o avellana del Piamonte. Amb el de xocolata també busquen la diferència, aquí el fan amb la xocolata artesana d’origen peruà de LOT.

Gelateria Paral·lelo. Carrer Sèneca, 18 / Ausiàs Marc, 55, Barcelona


Gelat d’espígol (Aurelien)

La gelateria Aurelien fa gelats de flors.

Espígol, gessamí, rosa, saüc... totes aquestes flors es converteixen en gelats a Aurelien, la gelateria del francès Aurélien Léon a Gràcia. Una casa de gelats d’elaboració pròpia, que busca les fragàncies de les flors a través del seu almívar amb una base de nata. Safrà o hibiscus també són altres gustos que acostumen a tenir. A més de les esmentades, elabora una recepta pròpia curiosa: mel amb dàtils i flor de taronger, que resulta molt dolça i amb un toc perfumat. El propietari elabora els gelats cada dia a l’obrador que hi ha a continuació del mostrador. També tenen sabors més convencionals, normalment una trentena, i el gelat de festuc (amb aquests fruits secs proceedents de Bronte) és el que més es ven. També es pot tastar la bola de gelat d’una forma diferent, dins d’una massa de croissant amb forma de rotllo, que passen per la planxa per donar-li un toc d’escalfor i crear un xoc de temperatures i textures.

Aurelien. Plaça del Sol, 9, Barcelona


Gelat de taronja amb alfàbrega en cannolo (Gelato Bar de Cremeria Toscana)

La Cremeria Toscana fa anys que s’ha guanyat un nom entre les bones gelateries de Barcelona, i fa uns mesos va obrir un nou concepte de gelateria a la Dreta de l’Eixample. Es diu Gelato Bar, i a més dels clàssics que també es troben a la botiga del carrer Muntaner, aquí aposten pels gelats soft, de sabors de fruites, que surten d’una màquina i tenen aquella forma cargolada dels gelats americans, a més de ser més lleugers i suaus. De soft destaquen sabors com fruites del bosc, llimona, maduixa, mango, pinya o maracuià. I a tots s’hi poden afegir un reguitzell de toppings. Una altra manera de menjar gelat que els diferencia és l’opció de posar-lo dins dels cannoli, el típic dolç sicilià, però que està fet amb la mateixa galeta que els cucurutxos. Igual que els sicilians farceixen un brioix de gelat, ells aposten pel cannolo gelat. Una bona combinació és posar-hi el gelat de taronja amb alfàbrega, que és molt refrescant, i escollir el cannolo recobert de xocolata.

Gelato Bar de Cremeria Toscana

Consell de Cent, 408

Gelat d’alvocat, coco i llima (Amma)

Gelat d'alvocat, coco i llima de la gelateria Amma, a Barcelona.
Gelat d'alvocat, coco i llima de la gelateria Amma, a Barcelona.

Amma és una gelateria vegana, que fa tres anys que fa les delícies dels amants de les fruites i les verdures a la plaça de la Virreina. El seu gelat d’alvocat, coco i llima és una extravagància que fa temps que forma part del seu aparador. En lloc de sucre porta un xarop d’atzavara i està elaborat amb llet de coco. Sona perfecte menjar-se un gelat i pensar que també es contribueix a les racions de verdures recomanades diàries. Altres gustos poc comuns que s’hi troben són la síndria amb menta i llima o el cacau amb dàtils. Tenen l’obrador darrere la botiga i els elaboren cada dia amb ingredients naturals. També tenen sabors com avellana, festuc, caramel salat amb cacauet o gianduia.

Amma. Plaça de la Virreina, 3, Barcelona

Gelat de poma, llima, comí i menta (Selvática)

Gelat de Selvàtica, a Barcelona.
Gelat de Selvàtica, a Barcelona.

A Selvática també els agrada descobrir noves combinacions. Natalia Ramírez, pastissera que es va formar en gelateria a Itàlia, elabora diàriament els gelats de la seva botiga. Un dels més curiosos que té actualment és el de poma, llima, comí i menta, una combinació molt refrescant i a la vegada d’una cremositat que sorprèn perquè no porta res de llet, i passa el mateix amb el gelat de xocolata fet amb aigua. Ella explica que el truc s’amaga en l’equilibri dels ingredients. En la línia dels de fruita, té altres combinacions interessants com el gelat de síndria, cogombre i menta, a més de sabors més convencionals de tot tipus de fruites, que sovint combina amb hortalisses, com la taronja amb la pastanaga. La meitat de la seva vitrina és vegana i també elabora granissats. Altre cop explica, però, que el rei dels gelats és el de festucs, que també és el més despatxat en aquesta gelateria. Les seves elaboracions també són a la carta de molts restaurants de la ciutat.

Selvática. Carrer Martínez de la Rosa, 65, Barcelona




Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_