_
_
_
_
art
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

El futur de l’arxiu d’Antoni Miralda

L’artista es va desprenent de mica en mica de l’arxiu que atresora en una nau del Poblenou perquè els objectes tornin al seu origen, amb la gent

Antoni Miralda
Sant Stomak amb les ofrenes que ha rebut enguany.FoodCultura

Feia molts anys que no veia el Punky, però trobar-me’l dins del Sant Stomak em va fer tornar als dies d’anar a treure ball. Els pares ens posaven vestits i ens clenxinaven, i baixàvem a la plaça a ballar el ball pla i alguns valsos i pasdobles. Sempre acabàvem a la piscina, on algun grup de versions cantava l’Aserejé mentre nosaltres miràvem la carta de gelats. I allà hi era ell. El Punky, un pingüí amb una boca descomunal, i sobretot, un cabell de pinxo que no punxava perquè era de goma, al contrari de tota la resta del seu cos de plàstic dur, i que ens començava a educar en la idea que algú podia ser espaterrant per fora i bastant insuls per dins.

El Punky és un gelat que va néixer als anys vuitanta, però aquí el tenim, un dissabte d’octubre, mirant-nos des de dins de la panxa del Sant Stomak, un reliquiari amb forma d’armariet que ens rep a l’entrada de l’estudi que l’artista Antoni Miralda té al Poblenou (un estudi que, encara que no ho sembli, també és casa seva i de la seva companya, la xef Montse Guillén). Fa anys que aquesta parella reflexiona sobre el concepte de Food­Cultura i aprofundeix en la història global del menjar, dels seus costums, circuits i influències. De fet, el concepte s’ha convertit en un projecte ampli: “FoodCultura no és solament una obra personal”, explica Miralda, “hi ha tot un equip que l’enriqueix, no és d’un artista sol.”

L'esdeveniment La Pesca Milagrosa, celebrat a l'arxiu FoodCultura.
L'esdeveniment La Pesca Milagrosa, celebrat a l'arxiu FoodCultura.FoodCultura

El 16 d’octubre és el dia mundial de l’alimentació, i per això cada any, al voltant d’aquestes dates, l’organització en qüestió convida tothom a fer ofrenes a Sant Stomak. Enguany també han celebrat La Pesca Miraculosa, una subhasta oberta al públic i dirigida per L’Escopinya Bicèfala (Martí Sales i Oliver Mancebo). L’objectiu era “que la gent es pogués endur un tros de l’arxiu FoodCultura i convertir-se en part de la família”, diu Miralda. Un arxiu colossal, amb centenars d’objectes com ara ampolles de Coca-Cola amb la cara del Che, bols de ceràmica amb forma de col, telèfons salsitxa, fruites de plàstic o tasses amb forma de pit que treu llet, per dir-ne alguns.

No vol fer cap drama del fet que una part de l’arxiu se n’hagi anat a Santander: “L’actitud de plorar em sembla errònia”

Hem d’estar alerta per si l’artista s’està desprenent del seu arxiu? Ens hem de prendre aquesta subhasta amb tristesa? Miralda creu que no i, al seu costat, l’Anissia Libera, de l’equip de FoodCultura, hi està d’acord. Però el dubte no és infundat: a principis d’aquest any, l’empresari José María Lafuente va adquirir part dels ítems de FoodCultura. És el mateix col·leccionista que va comprar l’arxiu de la revista Ajoblanco, entre d’altres llegats de l’art català, i que l’any 2022 va vendre la seva recol·lecta d’art al Govern espanyol per 30 milions d’euros. Ara bé, la part de Food­Cultura que ha comprat Lafuente no forma part del que l’Estat ha adquirit (i que anirà al Reina Sofía), sinó d’un altre projecte sobre arxius d’artistes. Cal recordar, també, que Miralda té obra pròpia més enllà de l’arxiu FoodCultura (a Catalunya, el MNAC i el Macba tenen peces seves, per exemple).

Què queda, doncs, al Poblenou, de l’arxiu FoodCultura? Un terç de tots els seus objectes, més o menys. Per exemple, les vaixelles imaginà­ries del projecte Sabores y Lenguas, un gran taller sobre la transmissió oral de la cuina que va tenir lloc en diferents països de l’Amèrica Llatina. Què passarà, amb tot aquest mate­rial? “No es tanca l’espai, ni es mou res, però aprofitarem per remodelar-ho tot. Hi introduirem nous missatges, noves obres, i segurament això produirà altres tipus d’esdeveniments i de trobades. Jo, personalment, estic interessat que l’arxiu FoodCultura torni a la gent”, insisteix Miralda, que no vol que es faci un drama del fet que una part de l’arxiu se n’hagi anat a Santander i no s’hagi quedat a Catalunya. “L’actitud de plorar em sembla errònia”, respon l’artista.

La subhasta d’aquest mes d’octubre ha sigut un exemple del “fer que l’arxiu torni a la gent”, i caldrà estar atents a FoodCultura per saber quins altres moviments fan. Una acció que ja tenen marcada al calendari és STMK TRIP, un viatge del sant a Nàpols, ciutat d’on és l’exvot amb forma d’estòmac en què s’inspira el reliquiari. Així doncs, l’any 2025 veurem el Sant Stomak exposat allà, dins d’una capella.

El que és clar és que molts de nosaltres hem llançat a la brossa tones i tones d’ampolles, joguines, teteres, oueres i objectes diversos que a l’arxiu de FoodCultura se’ns mostren com a obres d’art. Perquè mentre algunes persones mirem la carta de gelats i pensem quin és el més bo, d’altres observen el Punky i saben que es tracta d’una explicació antropològica del món. Hi ha cultura a cada mossegada, i persones a cada recipient. Que Sant Stomak ens vulgui a tots en la seva glòria.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_