_
_
_
_
_

L’esperada biografia de Josep Pla es titularà ‘Un cor furtiu’

Xavier Pla publica el 20 de març un retrat de més de mil pàgines fruit del Premi Octavi Pellissa 2012

Jordi Amat
Josep Pla.
Josep Pla.FORCANO

Abans que existís la Beca Finestres d’Assaig o el Premi Ara Llibres No Ficció, l’editorial Empúries ja disposava d’un premi a projectes per impulsar la creació. El premi va ser una idea de Xavier Folch, portava el nom d’un dirigent comunista de la postguerra -Octavi Pellissa, el creador de la primera cèl·lula del PSUC a la Universitat de Barcelona- i el finançava Pere Portabella. El jurat era de primer nivell: Vázquez Montalbán, Castellet, Herralde... Gràcies a aquell recolzament es van tirar endavant algunes obres importants de la literatura catalana dels darrers anys. Va ser una eina utilíssima per a la professionalització d’una generació d’escriptors. De Vicenç Pagès Jordà, Jordi Puntí, Francesc Serés o Josep Maria Fonalleras i Julià Guillamon entre d’altres.

L’any 2012 el Premi Octavi Pellissa es va concedir per darrera vegada. El va guanyar Xavier Pla amb un projecte de biografia de Josep Pla. El projecte es titulava Josep Pla. Un ideal de vida lliure. Ha passat més d’una dècada i Destino acaba d’anunciar la seva publicació: Un cor furtiu. Vida de Josep Pla serà a les llibreries abans de Sant Jordi. I l’editorial presenta l’obra com “l’esdeveniment literari de la temporada”. I també se sap que el llibre tindrà 1.600 pàgines.

La recerca de Xavier Pla sobre Josep Pla va començar a mitjan de la dècada dels noranta. La lectura universitària la va fer gràcies al mestratge de Modest Prats i va dedicar-li la tesi doctoral, llegida a París el 1996 i publicada l’any següent amb el títol Josep Pla. Ficció autobiogràfica i veritat literària. Des d’aquell moment el professor de la Universitat de Girona, que amb la seva tasca crítica ha modificat el cànon de la prosa catalana del segle XX, no ha deixat d’estudiar l’obra de Pla.

Una fita d’aquesta dedicació com a acadèmic i com a crític va ser la constitució de la Càtedra Josep Pla. Aquesta institució vincula universitat, edició i la Fundació Josep Pla de Palafrugell. Gràcies a aquesta infraestructura l’obra de Pla s’ha repensat, s’han fet buidats de premsa, estudiat epistolaris o s’ha acumulat una gran quantitat de documentació inèdita. Bona part d’aquesta documentació és correspondència rebuda per Pla. Són tots aquests materials aquells que Xavier Pla ha tingut a l’abast per escriure la biografia que fa una dècada que s’espera. Ha descobert un home amb un cor furtiu.

Sobre la firma

Jordi Amat
Filólogo y escritor. Ha estudiado la reconstrucción de la cultura democrática catalana y española. Sus últimos libros son la novela 'El hijo del chófer' y la biografía 'Vencer el miedo. Vida de Gabriel Ferrater' (Tusquets). Ejerce la crítica literaria en 'Babelia' y coordina 'Quadern', el suplemento cultural de la edición catalana de EL PAÍS.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_