_
_
_
_
_
TELEVISIÓ
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

La monotonia de 8tv

La tertúlia és la manufactura barata que predomina a la cadena privada de televisió, on els mateixos opinadors es reparteixen pels diferents programes

Tomàs Delclós
Els decorats dels programes de 8tv gairebé no canvien.
Els decorats dels programes de 8tv gairebé no canvien.

La tertúlia amb xerrameca és el gènere predominant, amb exageració, a 8tv. Programes d’opinió en un canal que no té informatius. La tertúlia és de manufactura barata, però té un preu: abusar-ne pot enfonsar-te en la monotonia. I la monotonia s’ha instal·lat en aquest canal. No solament per l’abundància de xerradissa. El decorat de Senabre contraataca és el mateix (menys la il·luminació culer) que la del programa següent, Pentàgon. I Fax es cuina al mateix plató traient la taula i canviant les cadires. Els tertulians no solament repeteixen, en cinc dies, al mateix programa (per exemple, Sergi Sol), també circulen pels altres. Joan Julibert freqüenta Pentàgon i va a Fax. Rahola és habitual de Pentàgon i també surt a Fax, on va repetir la seva llampant reflexió contra l’esquerra, policia del pensament, que impedeix criticar l’islam. Hem vist el director de Fax a la taula dels esports. I, en un mateix dia, Gonzalo Bernardos va intervenir a Opinacat i va tenir entrevista a Circ. Roger Muntañola surt a Opinacat i el vam veure a Fax, on intervé Lluís Carrasco, que Senabre també convida. Aquesta monotonia podria explicar les tristíssimes xifres d’audiència del canal. I també explicaria que el rescat de la vella sèrie Perry Mason (1957), una ficció!, sigui el programa més atractiu (ignorant què fa la telebotiga). Supera, de vegades, els 30.000 espectadors, mentre que hi ha espais d’opinió que han arribat alguns dies a ensorrar-se amb una audiència de mil televidents.

8tv ha fet fitxatges de lluentor indiscutible: Gabriel Rufián, Vicent San­chis, Eduard Pujol... Sobta que dos professionals (Sanchis i Pujol) que van ser directors de mitjans líders ara, des de la sala de màquines, facin programes amb xifres d’audiència impresentables. Uns espais redundants en les fórmules i els temes. Explicació? O no eren els responsables autèntics d’aquells èxits o Marshall McLuhan tenia raó quan va escriure que el mitjà és el missatge. La importació d’alguns noms amortitzats a TV3 o RAC1 hauria estat vista pel públic com a mercadotècnia d’una emissora on agrada la combustió ideològica. És trist, per exemple, veure Pujol demanant als escolanets de la seva tertúlia endormiscada: “Baralleu-vos”. Un programa, per cert, on un convidat va denunciar dues suposades censures a TV3. Pujol se’n va desmarcar, no ens penséssim que 8tv vol cap mal a TV3.

Com a tants d’altres programes de l’emissora, la dona hi té un paper subsidiari —amb excepcions com l’eròtic d’Ares Teixidó, el cas de Rahola i la copresentadora de Fax

El canal ha fitxat el programa d’entrevistes que el diputat d’ERC Gabriel Rufián té a YouTube, La fàbrica. No és la primera vegada que 8tv incorpora l’aventura periodística d’un polític. Rufián fa preguntes molt planeres, però té l’encert de convidar personatges menys freqüentats pels canals majoritaris i que, com Flavita Banana o Samantha Hudson, tenen un discurs propi i pensat. És una conversa on es deixa parlar. Llàstima que Rufián té por de fer televisió amb aquest únic, profitós element, i al final incorpora entreteniments prescindibles i qüestionaris.

Sanchis ocupa molt del seu temps fent la xup-xup amb tertulians assidus que parlen de tot. Com a tants d’altres programes de l’emissora, la dona hi té un paper subsidiari —amb excepcions com l’eròtic d’Ares Teixidó, el cas de Rahola i la copresentadora de Fax—. No hi ha cap neguit per trobar notícies, solament el de comentar-ne una petita selecció. També hi ha una o dues entrevistes. La millor que recordo, però, en una setmana de veure 8tv és la feta a Jaume Barberà... a Circ.

8tv, al seu vídeo promocional, passeja les seves estrelles per una passarel·la. “8tv està de moda”, diuen. Perillós missatge perquè les modes passen, sobretot si els models de la temporada punxen.

Nota. A l’article del dia 18 sobre els curts de Carla Simón, critico que el nu de la directora aparegui pixelat. A la versió original no passa. Sí que es fa a la còpia penjada a YouTube.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_