_
_
_
_
_
AGENDA

La Passió no s’apaga mai

Olesa es vesteix de gala per celebarar el 25è aniversari del teatre

Les pastisseries s’endolcen amb els bunyols de Quaresma, les floristeries tallen les palmes i els palmons i les televisions revisiten la videoteca per programar Els Deu Manaments. La Setmana Santa s’acosta —dijous Sant és el 5 d’abril— i amb la Quaresma comença la temporada de passions. A Catalunya, la tradició de representar la vida, la mort i la resurrecció de Crist es remunta al segle XV, i la tradició ha arribat als nostres dies, arrelada amb força en una desena de localitats catalanes. Amb el permís de la Passió de Cervera i d’Ulldecona, el nord del Baix Llobregat llueix les dues representacions més importants de Catalunya: la d’Olesa de Montserrat i la d’Esparreguera.

 Olesa es vesteix de gala aquest any per celebrar el 25è aniversari del teatre de La Passió. L’edifici es va inaugurar l’1 de maig de 1987 i la seva construcció va servir per oblidar l’incendi que va acabar amb l’antic Teatre de La Passió, de 1952 i reduït per les flames el 1983, pocs dies abans que comencessin les representacions.

Els 1.200 voluntaris que cada any fan possible la Passió d’Olesa celebraran l’efemèride amb una antologia dels darrers anys de l’entitat i una representació teatral especial on és previst que assisteixin les principals autoritats del país.

“És un teatre molt còmode per a l’espectador. En el seu moment va suposar un avanç tecnològic molt important. Sorprenen les seves mides, té una de les boques d’escenari més grans del món i un aforament de 1.500 persones”, detalla Sam Carrique, vicepresident de la Passió d’Olesa i que fa de Sant Pere a la representació. Carrique destaca la transversalitat de l’espectacle, que agrada a tots els públics més enllà del seu arrelament religiós: “El més important és entendre la Passió com un espectacle, no com una tradició cristiana o com una representació de poble. És una gran òpera portada per actors aficionats que arriben a fer una superproducció digna de Broadway”. Una dada per entendre el monumental muntatge: el 1996 va aconseguir el rècord de persones actuant a la vegada sobre un escenari en fer coincidir 729 persones en la representació de l’arribada de Crist a Jerusalem.

La Passió d’Olesa és l’única premiada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, distinció a la qual aspira la Passió d’Esparreguera. Ambdues representacions viuen una rivalitat sana, fomentada en el veïnatge i en una tradició centenària. Olesa té documentades passions des del 1538, i la primera referència a la Passió d’Esparreguera data de 1611. “La rivalitat ens va bé per millorar a tots dos”, comenta Carrique. La temporada de passions ja ha començat a Esparreguera i en breu ho farà a Olesa. Una bona oportunitat per veure com de la força de la tradició i el voluntariat sorgeixen representacions monumentals.

La Passió d'Olesa. De l'11 de març a l'1 de maig. www.lapassio.cat
La Passió d'Esparraguera. Del 4 de març a l'1 de maig. www.lapassio.net

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_