_
_
_
_
llibres
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Tots als deu’, la primera novel·la del poeta i traductor Jaume Creus: Canvi de pell

L’obra no es troba gaire lluny del que fa Gabriel Ferrater a ‘In memoriam’

Un adolescent en un institut.
Un adolescent en un institut.Jurkos (Getty Images)

Tot als deu, primera novel·la de Jaume Creus (Barcelona, 1950), poeta i traductor del rus i de l’alemany, no es troba gaire lluny del que fa Gabriel Ferrater a In memoriam. Així, Tot als deu, un relat autobiogràfic on “els personatges reals han estat ficcionats per donar més coherència narrativa”, és també un intent de formular l’experiència de deixar enrere la infància i entreveure al lluny la vida sense interferències que s’imagina que serà l’adolescència, com si s’hagués ensorrat l’autoritat paterna, les alegries i les pors adquirissin uns altres noms més genuïns i s’intuís que l’egocentrisme esdevindria una fase crucial del creixement: és el descobriment d’una certa idea de la vida moral, és “començar a tenir clar què era just i què era injust”, és establir uns nexes inèdits fins llavors entre el jo i els altres. Creus va percebre i experimentar aquest canvi de cicle, aquest canvi de pell, l’acceleració del pas del temps, però en l’instant que es produïa era incapaç d’explicar-se l’estranyesa de convertir-se en un altre, tan desconegut per a ell mateix com per a la seva constel·lació d’amics i familiars. De totes les transformacions viscudes pel narrador, de les seves noves emocions i dels desdenys acabats de néixer, els pares, que a tot arreu mai no són gaire sensibles als graus d’infelicitat i solitud que comporta anar deixant enrere la infància, només devien adonar-se d’una qüestió objectiva: que per primera vegada el seu fill va entrar en un quiròfan.

A Tot als deu juga un paper cabdal l’inici d’un altre curs en un centre escolar nou, a la manera de punt d’inflexió o d’avantsala de rutines incipients. Creus recorda, i s’ha d’agrair que no caigui en l’extrem de fer teoria de la memòria en comptes de fer literatura, un seguit d’anècdotes aparentment anodines que, lluny del transcendentalisme i de la intensitat inversemblant, ofereixen una evocació nítida de l’any que en va fer deu: Creus narra l’aprenentatge de la sèrie de rituals i costums que faciliten la supervivència, el descobriment de l’evidència que no es neix per ser socia­ble però que tot sovint s’hi dediquen massa esforços, l’estupefacció d’adonar-se que la sinceritat sol ser incompatible amb els vincles humans, la lluita inevitable entre la timidesa i l’orgull, la contribució involuntària dels companys de curs en la formació del caràcter, les coses dolentes o doloroses que el món li posa al davant com a targeta de presentació, els primers contactes amb el sexe i el desig, les primeres relacions amb la imaginació i la literatura.

Si aquestes estampes quotidianes d’iniciació a la vida funcionen tan bé, però, no es deu tant a la novetat moral de la matèria que l’autor descriu com a l’estratègia narrativa que utilitza, a la convivència harmònica entre les dues veus que es van alternant al llarg de la novel·la. N’hi ha una en tercera persona que s’encarrega de seguir els passos cronològics del protagonista, i n’hi ha una altra, la de Creus que escriu el llibre que estem llegint, que aporta la perspectiva i l’experiència de l’edat per valorar la ingenuï­tat i la categoria de les descobertes realitzades en el món perdut de la primera adolescència. A Tot als deu, amb una elaborada concisió, Creus aconsegueix que tots els protagonistes reals del llibre, certament, siguin ja “personatges de ficció, i fan la seva feina”, impol·luta i precisa.

Portada de 'Tot als deu' de Jaume Creus. Edicions de 1984.

Tot als deu 

Jaume Creus
Edicions 1984
219 pàgines. 18,50 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_