_
_
_
_
_

Google recupera el català

L’empresa anuncia canvis a l’algoritme del seu cercador que augmenten la visibilitat del contingut web en català

Jordi Amat
Google Catalán Cataluña
El logo de l'empresa Google.ARND WIEGMANN (REUTERS)

L’empresa Google ha comunicat oficialment al seu blog que ha introduït canvis al seu algoritme de recerca. Un dels objectius d’aquests canvis és millorar el tractament de les llengües. En un tuit l’empresa amb seu a Califòrnia ha agraït la col·laboració que ha rebut de l’Aliança per la Presència Digital del Català. Es tracta d’una plataforma impulsada pel Govern de la Generalitat i en la que estan integrades diverses institucions de la societat civil.

Durant la primavera de 2022 es va iniciar un canvi de tendència a les cerques a la xarxa: el català havia desaparegut de les primeres posicions dels cercadors malgrat que la cerca s’hagués fet en català i malgrat que l’entorn de navegació estigués configurat per donar preferència al català. No era una percepció. A petició de la Fundació .cat, organismes i entitats que gestionen llocs web multi-idioma (que inclou el català) van facilitar informació sobre el seu trànsit web. Aquestes dades van ser analitzades per un equip específic encapçalat per Albert Cuesta i Pep Masoliver. Es va poder certificar un canvi de tendència del trànsit aportat des del cercador Google. La conclusió era que els cercadors havien deixat de respectar les preferències lingüístiques dels usuaris.

A mitjans del mes de gener del 2023 es va impulsar una campanya a les xarxes denunciant que Google marginava el català. El 25 de gener l’empresa responia a la campanya. Afirmaven que no havien introduït cap canvi que modifiqués la el sistema de cerca per llengua i adquirien un compromís amb els usuaris que havien protestat: “Entenem la preocupació dels que busqueu resultats en una llengua concreta. És una de les nostres prioritats i continuem investigant solucions tot i que requereix temps assegurar-se que funcionin de manera perfecte....”. Durant aquest període l’Aliança va seguir analitzant dades i el mes de juny va publicar l’Informe sobre la pèrdua de visibilitat dels continguts en llengua catalana als resultats de cerca web. Arran de la publicació de l’informe, l’Aliança va iniciar un diàleg tècnic i discret amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft. L’interès de les dues parts era compartit: “resoldre un mal funcionament que afectava més llengües i cultures del món però ningú havia definit ni quantificat”.

Aquestes solucions es van poder començar a constatar aquest mes d’agost. Tampoc era una percepció. La visibilitat del contingut web en català millorava de manera substancial. Ha estat gràcies als canvis i millores de l’algoritme, tal com ha explicat Google al seu comunicat. La notícia ha estat celebrada pel conseller d’empresa Roger Torrent i la consellera de cultura Natàlia Garriga. A l’hora de valorar els canvis introduïts per la companyia nordamericana, Genís Roca, president de la Fundació .cat, ha subratllat l’eficiència que han demostrat les entitats de la societat civil “per a resoldre un problema concret extremadament complex”. Si fa un any, cercaves “merce rodoreda” o “fc barcelona”, malgrat tenir les opcions d’idioma configurades en català, el navegador et portava abans a la pàgina en castellà. Aquesta mecànica és el que Google ha trobat la fórmula per modificar.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Jordi Amat
Filólogo y escritor. Ha estudiado la reconstrucción de la cultura democrática catalana y española. Sus últimos libros son la novela 'El hijo del chófer' y la biografía 'Vencer el miedo. Vida de Gabriel Ferrater' (Tusquets). Ejerce la crítica literaria en 'Babelia' y coordina 'Quadern', el suplemento cultural de la edición catalana de EL PAÍS.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_