_
_
_
_
_
REPORTATGE

Quan els zombis acaben sent familiars

Si hi ha un gènere que s'ha ennoblit amb el temps és el dels zombis. Els morts vivents han passant de ser material underground, de consum gairebé marginal, a passar a ser producte de prime time televisiu. D'aquesta evolució tracta l'exposició Zombies. Ni muertos ni enterrados, que diagnostica l'evolució d'aquest gènere que té tant d'èxit al cinema, al còmic i més recentment a la televisió. El comissari de la mostra és Ángel Sala, director del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que insisteix en "la unió entre còmic i cinema en el món zombi".

Antropologia zombi. L'exposició s'estructura en diferents apartats que ens permetran conèixer les diverses tipologies de zombis i veure com s'han estès a través del cel.luloide i de les vinyetes. "Hem partit de l'antropologia, del mite i hem arribat fins a un referent com George Romero", director de cinema icònic del gènere dels morts vivents (La noche de los muertos vivientes). La mostra dissecciona l'evolució des del còmic dels anys cinquanta fins al cinema de finals de la dècada dels seixanta i principis dels setanta. A més dels Estats Units, aquest cinema de zombis s'estén com una epidèmia també a Itàlia, i més lleugerament arriba a Espanya.

Humor. De fet, el gènere acaba esdevenint tan popular que "sorgeix la paròdia dels zombis", apunta Sala, que posa com a exemple títols com Reanimator o Posesión Infernal, a mitjan de la dècada dels vuitanta. A més, aquest contragènere va produir grans directors de cinema com el reconegut Peter Jackson. Curiosament, no és fins l'aparició de la nissaga de videojocs de Resident Evil que es reprèn seriosament el fenomen dels zombis com a "element terrorífic", indica Sala.

Canvi de paradigma. "L'atac terrorista de l'onze de setembre a Nova York va crear una nova estètica zombi i també va crear una paranoia sobre la possibilitat d'un atac bacteriològic", sosté Sala. Prova d'això són pel.lícules com El amanecer de los muertos o 28 días después del director Danny Boyle. És a dir, el gènere, històricament, es va reinventant, es va adequant en funció de l'actualitat, i de segur que no trigaran a aparèixer zombis nuclears amb motiu de l'accident de la central de Fukushima. "Els zombis avui en dia són més aviat infectats que no pas morts vivents", manté Sala. A més, la redefinició del gènere té a veure amb els nous formats. No només estan apareixent molts còmics sobre zombis, que no és una gran novetat (tot i que sí que és una recuperació), sinó que des de fa sis o set anys sorgeixen moltes novel.les com les de Max Brooks o sèries de televisió en horari de màxima audiència com The Walking Dead (La Sexta). Segons Sala, "avui en dia els zombis han guanyat els vampirs".

Zombis per tot. Com a activitats paral.leles a la mostra destaquen la marató de morts vivents amb videconferència de Robert Kirkman —creador, entre d'altres de The Walking Dead— i la triple sessió al cinema Urgell de cintes de zombis dins del programa Phenomena. D'altra banda, l'humorista zombi Berto Romero presentarà un concurs de cosplay (disfresses) de zombis, dissabte a la tarda al Saló del Còmic.

Tarzan, company de saló. Però els zombis no estaran sols. Un dels seus companys serà Tarzan, l'home de la selva creat per Edgar Rice Burroughs el 1912 i un dels herois clàssics del novè art, volarà amb la seva liana sobre els centenars de milers de persones que està previst que visitin el saló entre el 14 i el 17 d'abril. Aquesta exposició comptarà amb alguns dels primers exemplars on va aparèixer, en les tires de premsa creades per Burne Hogarth el 1936.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_