_
_
_
_
_
AGENDA

Fotos que aturen el temps

Una selecció de 130 imatges que s’han publicat a la revista els darrers anys es poden veure a l’exposició The New York Times Magazine.

José Ángel Montañés
Ferran Adrià, a la portada del 2003.
Ferran Adrià, a la portada del 2003.

Si s’ajunta alguns dels millors fotògrafs del moment i se’ls dóna la possibilitat de publicar els treballs en un dels dominicals de premsa més prestigiosos com és el The New York Times Magazine (NYTM), l’èxit de la publicació està gairebé garantit. Des del 1997 s’han pogut veure molt bones fotos en portada, i també a l’interior, d’aquesta publicació: retrats, esdeveniments esportius, culturals o polítics, postals amables de ciutats o durs camps de batalla, reportatges de moda o imatges de fotoperiodisme radical, en blanc i negre i en color. Kathy Ryan, editora gràfica de la revista els últims 25 anys és la responsable que el NYTM sembli reinventar-se cada setmana des que va començar amb un monogràfic sobre la plaça novaiorquesa de Time Square vist per un grup de fotògrafs.

Entre les marques de la casa: la llibertat de treball i intentar sorprendre el fidel lector que setmana rere setmana passeja per les seves pàgines. “Les imatges no es limiten a documentar o donar notícies, sinó que, captant la llum, detenen el temps i conviden el lector a observar i tornar a observar”, explica Gerald Marzorati, editor de NYTM entre el 2003 i el 2010.

Una selecció de 130 imatges que s’han publicat a la revista els darrers anys es poden veure a l’exposició The New York Times Magazine. Fotografies, comissariada per la mateixa Ryan i l’editora Lesley A. Martin. Organitzada amb la fundació Aperture (pionera entre les institucions dedicades a la fotografia en l’àmbit internacional), obrirà les portes demà al Palau Robert de Barcelona, amb la intenció de mostrar aquests treballs i de “reflexionar sobre la naturalesa de la fotografia i el paper de les revistes en un moment crucial de la història i l’evolució de l’edició impresa”, segons els organitzadors.

THE NEW YORK TIMES
MAGAZINE. FOTOGRAFIES
Palau Robert. Barcelona
Fins al 2 de desembre

La llista d’autors i els seus treballs és plena de noms prestigiosos: Annie Leibovitz, Nan Goldin, Abelardo Morell, Jeff Koons, Sebastião Salgado, David Armstrong, Roger Ballen, Fred Conrad, Philip Lorca diCorcia, Mitch Epstein, Ángel Franco, Lee Friedlander, Nan Goldin, Edward Keating i fins a 35 autors gràfics diferents.

A més, a l’exposició també es pot veure una part de l’obra creativa de Ryan, a partir dels fulls de contacte, vídeos, correspondència, comprovants i revistes originals.

Les imatges ja s’han vist, amb un gran èxit de crítica i públic, al festival de fotografia Les Rencontres d’Arles i al FOAM d’Amsterdam. Un dels millors cuiners del món, Ferran Adrià, que va ser portada de la revista l’agost del 2003 i al qual, casualment, se li dedica una altra de les exposicions al Palau Robert, serà present a la inauguració.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_