_
_
_
_
_
AGENDA

Mozart per a adolescents

Una òpera que, sota l’aparença d’una obreta de to moral, muta, per la música de Mozart, en un cant humà i desesperat.

Un moment de Così fun tutte, l´adaptació juvenil de l´obra de Mozart.
Un moment de Così fun tutte, l´adaptació juvenil de l´obra de Mozart.

Dramma giocoso. Així va qualificar Mozart Così fan tutte (Aixì fan totes), una de les tres grans joies líriques que el compositor de Salzburg va escriure —les altres dues són Don Giovanni i Les noces de Fígaro—, amb llibret de Lorenzo da Ponte. L’obra tracta amb un notable grau de misogínia, vist des d’avui, de dues parelles d’amants que s’arrisquen en un cínic joc de canvi de parelles. El que fins a la meitat de l’obra és comèdia s’escora a la segona part, sense caure-hi, cap al drama. Una òpera que, sota l’aparença d’una obreta de to moral amb personatges superficials, muta, per la música de Mozart, en un cant humà i desesperat.

COSÌ FUN TUTTE
Teatre del Liceu
Barcelona
6 i 7 d'octubre

 Da Ponte situa la trama al Nàpols del XVIII, però la dramaturga i directora d’escena Carol López (Barcelona, 1969) la sacseja per convertir-la en Così fun tutte (Aixì es diverteixen totes), per encàrrec del Liceu. Fa temps que va rebre la comanda, però les retallades van fer saltar el projecte. López actualitza la peça i la concentra en 70 minuts pensant en espectadors a partir dels 14 anys, edat que es resisteix al coliseu en la programació del Petit Liceu.

La directora ha llimat la misogínia que supura el llibret. Es canta en italià, idioma original de l’obra, però es narra i declara en català. La història és la mateixa, però transportada en el temps: dues germanes i els seus enamorats, tots joves i disposats a divertir-se i jugar; els jocs, però, poden acabar sent perillosos. Creu López, especialista en la comèdia, que la temàtica de fer el salt a la parella atrau els joves.

El repartiment dels sis personatges de l’obra —Flora, Ferran, Dora, Guillem, Despina i Don Alfons— està doblat perquè els cantants es puguin alternar en les sis funcions programades del 6 al 10 d’octubre, quatre per a escolars. Lluís Vidal porta la direcció musical al davant del trio de piano, violí i clarinet, formació a què s’ha reduït aquí la música de Mozart.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_