Revolució 3D

Les tecnologies d’impressió additiva viuen un moment d’esplendor. Toquen tots els sectors. Entre els seus avantatges, permeten ajustar la demanda i reduir estocs

Algunes peçes de la moto elèctrica de Pursang s'han imprès al Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
Algunes peçes de la moto elèctrica de Pursang s'han imprès al Consorci de la Zona Franca de Barcelona.3DFactory Incubator
Patricia Coll Rubio

Saxofons electrònics lleugers i transportables, màscares per a l’apnea de la son, motocicletes elèctriques, botes de snowboard que s’adapten a la manera d’esquiar de l’usuari o més de 400 respiradors i elements de protecció contra el coronavirus per als hospitals. Són alguns dels productes desenvolupats a partir de la fabricació additiva en 3D Factory Incubator, la primera incubadora europea d’alta tecnologia en aquest tipus d’impressió.

Aquest espai sorgeix de “la vocació d’explorar fórmules innovadores amb tecnologia 3D”, destaca Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que lidera la iniciativa juntament amb la Fundació Leitat. 3D Factory Incubator, un espai de més de 1.000 metres quadrats on es promouen iniciatives vinculades a la fabricació additiva de startups, pimes i microempreses, té 55 projectes incubats i espera arribar al centenar el 2024. “L’objectiu és democratitzar l’accés als equips d’impressió 3D als emprenedors, a més d’aportar-los coneixement agregat fins que detectin si el seu producte pot tenir una bona acollida al mercat”, explica la seva directora, Aintzane Arbide.

Travel Sax, el saxòfon electrònic més petit i lleuger del món, d'Odisei Music.
Travel Sax, el saxòfon electrònic més petit i lleuger del món.ODISEIMUSIC.COM

La implantació de les tecnologies 3D a la indústria s’està produint de manera “molt intensa”, constata Navarro, que destaca “la seva transversalitat” i la seva capacitat d’”innovació pura”. La impressió additiva està canviant “les relacions industrials i logístiques”, tot i que no substituirà tots els processos actuals, aclareix. “Hi haurà una barreja entre la fabricació industrial extractiva a partir de motlles en grans quantitats, que continuarà, i la impressió 3D, que serà més personalitzada, no es transportarà tant producte acabat ni s’emmagatzemarà tant estoc com ara”, vaticina.

D’aliments a pròtesis

La startup NovaMeat ha aconseguit imprimir bistecs vegetals amb textura fibrosa equiparable a la de la carn. Onyriq ha desenvolupat un material que en assecar-se s’endureix de manera diferent en unes zones o altres i que s’està utilitzant per imprimir pròtesis de cama. Totes dues estan vinculades al centre d’emprenedoria IQS Tech Factory. “El gran boom de la impressió 3D sorgeix fa més d’una dècada, però ara la tecnologia és molt madura i permet fer realitat autèntiques meravelles. Som davant d’una revolució”, assegura Oriol Pascual, director d’IQS Tech Factory.

La impressió 3D està en plena “explosió” perquè és “una eina indispensable per a la digitalització”, afegeix Roger Uceda, director d’Operacions de CIM UPC, el centre tecnològic de fabricació additiva de la Universitat Politècnica de Catalunya, al qual el 1997 va arribar la primera impressora 3D d’Espanya. Les empreses veuen en aquesta tecnologia “avantatges més que provats”, entre els quals Uceda destaca la reducció de pes, l’agilitat de fabricació i la personalització. Adverteix, però, del repte amb què es troben a l’hora de captar talent especialitzat en fabricació additiva.

Botes de 'snowboard' personalizades d' Addition3D.com.
Botes de 'snowboard' personalizades.ADDITION3D.COM

CIM UPC té una desena de projectes en curs en àrees que van des de l’economia circular a la salut, com la recuperació dels metalls d’alguns productes electrònics, per exemple, els mòbils, per a la impressió additiva o la impressió 3D de silicones per a la fabricació de models d’assaig quirúrgic. El principal desafiament tecnològic que estan intentant resoldre, explica Uceda, rau en la “hibridació” que permeti “integrar tecnologies i materials diferents en una mateixa peça”.

Els centres tecnològics, clau per a la innovació pura

Moltes de les empreses que es dediquen actualment a temes relacionats amb la impressió 3D neixen en un centre tecnològic. Una spinoff gestada a CIM UPC és BCN3D, que va iniciar la seva trajectòria el 2012 com un petit grup de recerca format per dues persones. Avui aquest fabricant d’impressores d’escriptori 3D amb seu a Castelldefels (Barcelona) té més de 150 professionals. “Els centres tecnològics permeten llibertat per experimentar amb un propòsit tecnològic pur”, agraeix el seu CEO, Xavier Martínez Faneca.

El mercat disposa, a més, de grans companyies, com HP, el centre mundial de negoci d’impressió 3D es troba també a Barcelona, concretament a Sant Cugat de Vallès. La pandèmia, recorda el director general mundial del negoci d’impressió 3D d’HP, Ramon Pastor, ha posat de manifest els “límits” de les cadenes de producció actuals i la “resiliència” de la fabricació additiva. “El 3D et permet produir de manera descentralitzada, tan sols enviant un fitxer, ajustant l’oferta i la demanda, d’una manera molt més eficient i sostenible. Tot i que fa tres dècades que existeix, ara el sector de la impressió 3D està en un moment crucial”, conclou Pastor.

Sobre la firma

Patricia Coll Rubio
Es colaboradora de Tecnología en EL PAÍS. Doctora en Comunicación, es directora del grado en Periodismo y Comunicación Corporativa en Blanquerna (Universitat Ramon Llull).

Más información