_
_
_

El Barça de Pesic arrabassa el tron de la Copa al Reial Madrid

Els blaugrana, liderats per Ribas, Sanders i Tomic, vencen el conjunt de Laso en una final increïble (90-92), aconsegueixen la seva 24a corona i trenquen la ratxa dels blancs

Hanga celebra una cistella a la final.
Hanga celebra una cistella a la final.Ángel Medina G. (EFE)

El Barça Lassa ha trencat la ratxa de quatre títols consecutius del Reial Madrid i ha superat el conjunt blanc a la final de la Copa del Rei per 92-90, gràcies a un emergent Pau Ribas (21 punts i 24 de valoració) i a la consistència del francès Thomas Heurtel –MVP del partit–, sumat a un gran desplegament defensiu que ha desactivat per moments el joc del fins avui vigent campió.

I això que, en els primers compassos, Doncic ha pres les regnes del conjunt blanc, avançant els seus en l'equador del quart inicial, amb el suport del belga Fabien Causeur i l'americà Trey Thompkins (10-6).

Per la seva banda, el croat Ante Tomic s'ha multiplicat a la zona per igualar el partit, signant sis punts d'arrencada (10-10), però no ha estat suficient. De nou els de la capital agafaven  aire amb una esmaixada de Rudy Fernández i dos tirs lliures de Doncic (14-10). Al final, el Reial Madrid ha seguit sense treure el peu de l'accelerador i ha segellat el primer quart amb un eloqüent 21-15, truncant els esforços de l'hongarès Adam Hanga i Pau Ribas.

En canvi, el segon quart ha arrencat amb un parcial de 0-7 per als blaugrana, cosa que ha permès tornar a equilibrar la balança (24-24). A falta de sis minuts per al descans es produïa el debut, a la Copa del Rei, del mexicà Gustavo Ayón a les files madridistes, després d'un llarg període de convalescència, però poc ha variat en el guió del partit, ja que Tomic ha seguit insistint, arribant als 12 punts i forçant el temps mort del tècnic Pablo Laso (29-32). Amb el capverdià Walter Tavares reclòs a la banqueta per acumulació de personals (3), el Barça ha pres la batuta del partit, tancant la primera part amb un avantatge de sis punts (34-40).

En la represa, un demolidor parcial de 0-11 ha posat contra les cordes el Madrid, amb Ribas i Oriola com a estilets catalans davant d'un vigent campió que naufragava en atac (37-51). La pèrdua ha arribat als 18 punts a l'equador del tercer quart (40-58). El tècnic blanc, Pablo Laso, ha optat per fer seure Doncic i combinar a l'exterior amb Campazzo i Carroll, però l'equació ha seguit sense donar resultat.

L'entrenador serbi, Svetislav Pesic, ajustava encara més la defensa blaugrana per impedir la fluïdesa en atac rival. Un espectacular tir en suspensió de Heurtel ha servit de tancament a un penúltim període de clar color català (52-67).

Ja en l'últim assalt, l'intercanvi de cops impedia el Madrid minimitzar les diferències (64-81 a 5.48 per a la conclusió). Un triple de Rudy Fernández des de la cantonada obria una mica d'esperança en l'expedició blanca (70-80). Semblava un simple miratge, però posteriorment, amb el Barça esgotant el capítol de les personals –Moermann i Hanga han estat eliminats per faltes–, la distància s'ha reduït a cinc a falta d'1.28 (80-85).

Una penetració de Sanders des de la dreta, que ha finalitzat en un semiganxo, semblava sentenciar el partit abans del previst (84-90). No obstant això, el Madrid ha apel·lat a l'èpica i a base de tir exterior s'ha col·locat a un gairebé miraculós 90-92, després de l'enèsim triple de Thompkins, quan quedaven 11 segons. En aquest últim sospir, la final s'ha tornat taquicàrdica. Oriola ha fallat els seus dos tirs lliures, i això ha tornat a donar oxigen al Madrid, que ho ha intentat primer amb un triple de Causeur i després amb un tir de Rudy Fernández que ha acabat per no entrar.

Aquí ha acabat el partit després d'un agònic final que ha portat el Barça a proclamar-se campió per 90-92, confirmant la seva metamorfosi amb Pesic coronant-se quan fa tot just dues setmanes que és a la banqueta blaugrana.