_
_
_

El Brasil salva el seu primer ‘match ball’

Sense Neymar, la Canarinha controla el partit contra la Vinotinto fins que Dunga posa sis defenses al camp

David Luiz remata contra Veneçuela.
David Luiz remata contra Veneçuela.AP

El Brasil ha fet aquesta nit a Santiago un pas més en la seva recuperació del prestigi futbolístic i ha vençut amb tota claredat Veneçuela (eliminada, per tant, del torneig) en un partit que ha deixat de banda qualsevol dubte sobre la decisió de jugar els dos partits decisius del grup C en horaris diferents: en cas d'un empat, Colòmbia hauria estat eliminada automàticament i les dues seleccions es classificaven directament a quarts de final. La Canarinha ha fet un partit bastant seriós contra un rival poc inspirat que no ha tingut cap ocasió clara en tota la primera meitat. Ha controlat el partit amb autoritat fins al minut 80: la Vinotinto ha reduït distàncies precisament quan Dunga havia introduït dos centrals més (David Luiz i Marquinhos) i jugava amb sis defenses al camp, guanyava 2-0. L'últim gol ha animat els deu minuts finals, que han transcorregut amb nervis i han deslluït un enfrontament que els brasilers havien merescut guanyar sense més preocupacions.

El Brasil havia matat aparentment el partit amb dos gols matiners, un per període, i ha trobat en Willian l'home que ha assumit la responsabilitat de liderar l'equip en absència de la seva màxima estrella. Dunga ha apostat per Coutinho i el repescat Robinho en lloc de Neymar i Fred, com estava previst. De forma molt significativa, ha atorgat la capitania a Miranda (amb el 10 absent), cosa que suposa la postergació definitiva de Thiago Silva (criticat entre línies pel seleccionador en roda de premsa). El central del PSG ha muntat, no obstant això, un partit més que decent i ha avançat el seu equip molt ràpid, en el minut 8, en rematar amb el peu, només en el punt de penal, un córner servit per Robinho. L'equip l’ha celebrat com una pinya. Tomás Rincón, l'hàbil migcampista del Gènova ha intentat llavors prendre el comandament de les operacions veneçolanes, però ha estat ben cobert per un Coutinho generós en l'esforç, que ha donat llibertat a Willian per moure's per tota la medul·lar i per oxigenar el futbol verdemarelho.

Noel Sanvicente, el seleccionador veneçolà, donava ordres constants: el seu desplegament 2-5-3 en atac (4-5-1 en defensa, amb Rondón com a únic alliberat) no atemoria els milers de brasilers que, aquesta vegada, sí, s’han deixat veure a Xile. Dunga, mentrestant, passejava tranquil·lament amb les mans a la butxaca per la seva banda. Fins i tot Robinho ha recordat durant alguns minuts el davanter hàbil i esmunyedís que alguna vegada va entusiasmar passatgerament el futbol espanyol. Veneçuela era un equip vaporós, amb poca personalitat, en algun moment llastrada pel trot lent d’Arango (tot i la seva esquerra ha deixat, no obstant això, mostres de la seva immensa qualitat en el gol veneçolà). Ha deixat sempre molt sol Rondón a dalt, amargat per un altre marcatge impecable de Miranda, ben escortat per Silva.

La selecció de Dunga ha arribat a porteria amb certa freqüència: Robinho i Filipe Luis han posat en dificultats Baroja abans del minut 25. El partit ha adquirit una mica de tensió a partir de la mitja hora, però l'omnipresent Willian i després Miranda, a la sortida d'un altre córner, haurien hagut d'augmentar el resultat abans del descans. Molt concentrat, amb ajudes permanents i indicacions entre els jugadors, els seus futbolistes han ofert en aquest període la imatge més consistent de tota la primera fase.

En la represa Veneçuela ha arriscat més i ha substituït César González i Josef Martínez per Ronald Vargas i Luis Seijas. Ha volgut desmuntar el domini brasiler en la segona part. Però Willian seguia gravitant per tota el camp: una escapada seva en el minut per la banda esquerra ha acabat amb una passada de la mort executada amb l’exterior que ha rematat només Firmino en boca de gol. El gol ha refredat l'entusiasme granat. El Brasil, organitzat en un 4-2-3-1 amb Firmino en punta (intercanviant-se amb Robinho) controlava un partit per primera vegada en el campionat, sense la genialitat alegre de Neymar però sense les preocupacions viscudes altres dies, ben assentat per uns discrets però efectius Fernandinho i Elias en la contenció. Thiago Silva hauria pogut fer el tercer en un altre servei de córner; només Alejandro Guerra i Rosales han donat algun maldecap a Filipe Luis per la banda dreta. Guerra ha estat reemplaçat per Miku en el minut 71, mentre el públic es dedicava a fer l’onada i el consolidat quartet defensiu de Miranda, Dani Alves, Filipe Luis i Thiago Silva mantenien a l'equip fora de perill. Jefferson hauria hagut d’intervenir en un parell de pilotes per dalt, però Veneçuela no tenia ocasions d’autèntic perill.

Llavors Dunga ha fet una cosa sorprenent: ha tret un cinquè central, David Luiz, per reemplaçar el subtil Coutinho (a més de refrescar l'atac amb Tardelli per Coutinho). Poc després, encara amb 2-0 en el marcador, ha tret un quart central (Marquinhos) per Robinho i l'equip s’ha plantat amb sis defenses al camp. Ha lliurat la possessió de la pilota i ha tractat de sorprendre al contraatac, però no ha tingut èxit: al contrari, Miku ha aprofitat en el minut 82 un refús a una falta magistralment treta (i parada) per Jefferson i ha ficat la por al cos a tota Colòmbia.

El partit s’ha descontrolat i en aquest tram final s’han pogut sentir fins i tot xiulets al Monumental, però el Brasil ha aconseguit salvar els mobles. Acaba la primera fase al capdavant del grup i jugarà contra el Paraguai en un torneig que tampoc ha ofert actuacions espectaculars. Ha guanyat sense especular amb el resultat ni triar rival, com els campions, tal com havia promès Miranda en la vigília. I encara que tampoc ha enamorat ningú, ha solucionat amb molt marge durant 80 minuts un enfrontament inquietant per la ressaca del ‘cas Neymar’ i la proximitat del precipici d'una eliminació massa aviat. Només l'obcecació de treure sis defenses ha enlletgir un partit que havia deixat sensacions positives mentre l'equip no s’ha omplert de destructors: el que ningú vol veure (excepte potser l'impertèrrit Dunga) al país que va inventar el jogo bonito.