_
_
_
_
_

Cinc calçotades sense sortir de Barcelona

Restaurants on fer un menú de calçots amb tota la seva litúrgia i altres llocs on tastar-los amb diferents receptes

Calçots Barcelona
Calçots de la cerveseria canaletes, en la Rambla de Barcelona.
Rodrigo Marinas

Quan fa fred és temps de calçots, i ara que tornen a baixar les temperatures, ve de gust encomanar-se a la litúrgia de la calçotada. Si no teniu temps o ganes d’anar fins al territori òptim, les terres de Tarragona amb especial epicenter a Valls, per menjar aquesta ceba encalçada, us recomanem restaurants de Barcelona on podeu gaudir un menú clàssic de calçotada, amb pitet i porró inclós, i d’altres llocs on podreu degustar els calçots cuinats de diferents maneres. Al cap i a la fi, és un vegetal que ofereix múltiples opcions de preparació.

Can Travi Nou

Aquesta masia del segle XVII enganxada a Collserola ha passat en els últims anys d’oferir 10.000 a 20.000 racions setmanals de calçots a la brasa procedents de Valls, segons el cap de cuina, Salva Zuarano. Recomana anar-hi de dimarts a divendres perquè ja tenen gairebé tots els caps de setmana al complet fins a finals de març, quan “comença a espigolar-se” aquest vegetal importat de Tarragona. La calçotada tradicional se serveix acompanyada d’un pa de coca del Maresme amb tomàquet i la graellada de carn, on no hi falten la botifarra negra i de la Garriga. Per als qui vulguin un menú més ambiciós, es pot demanar la versió amb cargols, bunyols de bacallà, escalivada amb anxoves i pernil de gla d’aperitiu. Carrer de Jorge Manrique, Barcelona.

Xiroi

En l’altre extrem de la ciutat, el restaurant Xiroi ofereix una carta setmanal protagonitzada pel calçot amb diverses opcions davant de la platja de Bogatell. El seu cap de cuina des de fa vuit anys, Manuel Tabero, es reuneix cada divendres amb el seu equip per dissenyar-la i competir amb els altres quatre locals del grup Família Nuri. La proposta sempre està coronada per la joia de la casa: un arròs. En aquest cas, ofereixen arròs de pop amb calçots i molles de romesco -una textura especial que s’obté a través d’un concentrat de tomàquet. D’entrants, tenen opcions com bunyols de calçots amb allioli de romesco o calamar farcit de calçots, botifarra i papada amb trinxat de col kale, una altra hortalissa de moda. Tabero assegura que l’important és “no quedar-se estancat” i “explorar sabors, encara que tot estigui inventat”. Passeig Marítim de la Nova Icària, 38, Barcelona.

Calçots Xiroi

Canaletes

Aquest establiment situat en ple centre de Barcelona, on hi havia la històrica cerveseria Baviera, té clara la seva missió des que va obrir el setembre passat: ser un lloc on un barceloní pugui menjar bé en plena Rambla. Germán Lleida dirigeix la cuina d’aquest local amb una decoració inspirada en una masia tradicional. En aquesta època, ofereix la seva calçotada de llenya tots els dies de la setmana, però la reserva s’ha de fer amb un dia d’antelació perquè Lerida pugui coordinar-se amb el seu proveïdor del Prat. El pollastre marinat i la costella ibèrica destaquen en la selecció de carns, mentre que per les postres aposten per una mel i mató. La Rambla, 127, Barcelona.

Calçots canaletes

Belbo Terrenal

Per als amants de la terrasses, també al centre de la ciutat, Belbo Terrenal també s’ha sumat al menú de calçotada, amb una oferta il·limitada de calçots. En lloc d’una masia de Valls, podreu gaudir-la en una àmplia superfície de 800 metres quadrats al pati interior de l’hotel Me Barcelona. Per al xef Alberto Vicente es tracta d’un “oasi a la ciutat”. A més assegura que, en l’escàs any que fa que van obrir, la majoria de clients que reben són autòctons. El cuiner aposta per oferir un bon allioli casolà, a més del clàssic romesco en tots els plats del menú especial. En la selecció de carns homenatja les seves arrels aragoneses incloent-hi diverses peces de xai. Les clàssiques mongetes de Santa Pau també s’acompanyen de carxofes de temporada. Carrer de Casp, 1-13, Barcelona.

Calçots belbo
lucas amillano

Can Vador

Amb una dècada d’experiència, Can Vador ofereix un espai acollidor en ple Eixample, amb un estil rústic tradicional marcat pel maó clàssic. Els seus calçots de Valls a la brasa de carbó poden degustar-se dins del menú de calçotada o com un plat a part, arrebossats amb salsa romesco. Aquesta segona opció pot acompanyar-se amb un altre dels plats vegetarians estrella de la carta segons el responsable de cuina, Héctor València: la truita “enromescada” de carxofes del Prat, que destaca per la seva cremositat. El xef explica que un dels seus distintius és que renoven la graellada cada temporada per oferir el millor producte local. Enguany han apostat per la botifarra de Vallromanes i el secret de porc Duroc, entre d’altres. Carrer Diputació, 367, Barcelona.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_